RPMForge, EPEL en andere repositories gebruiken op CentOS

31 januari 2020

algemene informatie

Een van de artikelen heeft het gebruik van de Yum-pakketbeheerder in het CentOS-besturingssysteem al besproken. Laten we nu de repositories behandelen, die een integraal onderdeel vormen van de pakketbeheerinfrastructuur.

De repository is een gecentraliseerde repository van gecompileerde en kant-en-klare programma's met metadata over hun compatibiliteit en onderlinge afhankelijkheden. Opslagplaatsen zijn:

• officieel - ondersteund door de ontwikkelaars van de OS-distributie. Ze bevatten pakketten die deel uitmaken van het besturingssysteem, evenals aanvullende programma's die er nauw in geïntegreerd zijn;
  • commercieel - ondersteund door ontwikkelaars van betaalde software van derden. Toegang tot dergelijke repositories vereist meestal een abonnement;
  • open - onderhouden door enthousiastelingen, de gemeenschap of ontwikkelaars van gratis software. Open voor iedereen.

Aangezien de lijst met software in het besturingssysteem beperkt is en ontwikkelaars niet altijd tijd hebben om nieuwe versies van projecten van derden (webservers, mailservers, DBMS, enz.) te testen en in hun repositories op te nemen, is het vaak nodig om extra repositories aan te sluiten.

Er zijn twee hoofdverbindingsmethoden. De meeste voorkeur gaat uit naar het installeren van het repository RPM-pakket. Tijdens deze bewerking worden alle benodigde bestanden gedownload en gemaakt, waarna de nieuwe repository in de lijst met verbonden (opdracht jammie repolist ). Een andere manier is om het bestand met de repository-instellingen zelf te maken in de /etc/yum.repos.d/ map . Het bestand moet de . hebben repo extensie en bevatten de volgende parameters:

[repo]
name=repo_name
baseurl=repo_url

Beschrijving van parameters:

[repo] - korte naam van de repository;
naam is de volledige naam van de repository;
baseurl - link naar de repository (kan vervangen worden door de mirrorlist parameter of metalink - link naar de lijst met regionale mirrors van de repository);
gpgcheck - of de digitale handtekening van pakketten moet worden gecontroleerd (als de waarde van de parameter 1 is - controleren, indien 0 - niet controleren);
gpgkey - de locatie van de publieke sleutel van de repository, waarmee de handtekening wordt geverifieerd;
ingeschakeld - of de repository wordt gebruikt bij het zoeken en installeren van pakketten (1 - gebruikt, 0 - de repository is uitgeschakeld).

Alle vereiste waarden voor de opgegeven parameters zijn meestal te vinden op de website van de respectieve repository.

Een opslagplaats van derden verbinden

Als het gaat om distributies op basis van Red Hat Linux, is de meest populaire repository die wordt aanbevolen voor verbinding Extra Packages for Enterprise Linux (EPEL). Op CentOS-servers geïmplementeerd vanuit onze sjablonen , deze repository is al ingeschakeld. Als het besturingssysteem helemaal opnieuw is geïnstalleerd, is het aansluiten van EPEL vrij eenvoudig:

yum install epel-release

Het RPM-pakket met EPEL-instellingen is al opgenomen in de officiële CentOS-repository, dus alle benodigde bestanden en GPG-sleutels worden automatisch gedownload. Als we kijken naar de inhoud van de /etc/yum.repos.d/epel.repo bestand , zullen we de reeds bekende parameters zien:

Een andere veelgebruikte repository is Remi's RPM-repository, die up-to-date versies van de PHP-stackpakketten bevat. De EPEL-repository moet in het besturingssysteem zijn opgenomen, omdat de Remi-pakketten afhankelijk zijn van de EPEL-repository-pakketten. Gedetailleerde informatie is te vinden op https://rpms.remirepo.net/. Om verbinding te maken, downloadt u gewoon het RPM-pakket en voert u de installatie uit:

wget https://rpms.remirepo.net/enterprise/remi-release-7.rpm
rpm -Uvh remi-release-7.rpm

Laten we yum repolist uitvoeren en zorg ervoor dat de repositories zijn geregistreerd bij het besturingssysteem:

Standaard is alleen de remi-safe repository ingeschakeld - deze bevat pakketten die de pakketten van de distributie van het besturingssysteem niet vervangen, waardoor mogelijke conflicten en problemen tijdens de werking worden geminimaliseerd. Als we kijken naar de lijst met REPO-bestanden die zijn verschenen, zien we een vrij grote lijst:

Deze opslagplaatsen zijn uitgeschakeld en moeten indien nodig worden ingeschakeld door de serverbeheerder. Om de repository permanent in te schakelen, stelt u de enabled = 1 parameter in het bijbehorende REPO-bestand. Gebruik voor eenmalige bewerkingen de --enablerepo=parameter repo_naam in het bijbehorende yum-commando, bijvoorbeeld:

yum --enablerepo=remi install php

Een van de voorheen veelgebruikte opslagplaatsen van derden was RepoForge (RPMForge), maar wordt momenteel helaas niet meer ondersteund. Hoewel de repository fysiek toegankelijk is, zijn de pakketten erin lange tijd niet bijgewerkt en daarom wordt het niet aanbevolen om deze te gebruiken. Als je het om de een of andere reden moet gebruiken, is het aansluiten ook vrij eenvoudig - op de pagina http://repoforge.org/use/ vinden we een link naar de vereiste versie, downloaden het pakket en installeren het. Bijvoorbeeld voor CentOS 7:

wget http://repository.it4i.cz/mirrors/repoforge/redhat/el7/en/x86_64/rpmforge/RPMS/rpmforge-release-0.5.3-1.el7.rf.x86_64.rpm
yum localinstall rpmforge-release-0.5.3-1.el7.rf.x86_64.rpm