Ubuntu 18.04 krachtige demontage

26 september 2019

Wanneer u met de cloud werkt, zijn er vaak omstandigheden waarin er onvoldoende vrije schijfruimte is. Om de hoeveelheid te vergroten, gaat u naar het beheerderspaneel en voert u ook handmatig een nieuwe schijfdimensie in. Laten we nu verder gaan met de instellingen van de webserver om het volume in de configuratie op te nemen. Hieronder vindt u een instructie met schermafbeeldingen van het voorbeeld van een Ubuntu 18.04-webserver.

Hoe de schijfruimte te vergroten

1. Maak verbinding met Ubuntu Server als superuser (root) en controleer de huidige grootte van de schijfruimte.
echo 1 > /sys/block/sda/device/rescan

Het hulpprogramma zal zeker de serverindeling opvragen en de wijzigingen vaststellen. In onze situatie geeft het informatie door aan Ubuntu over de gloednieuwe hoeveelheid schijfruimte.

2. Laten we het ingebouwde parted-programma gebruiken - voer het in de terminal in. Geef een lijst met partities weer met de p-toets:(parted) p

Het volgende verschijnt op de monitor:

Schermafbeelding #1. Voorbeeld.

Factoren die onthouden of opgeschreven zijn, zijn rood gemarkeerd. De allereerste regel toont het aantal gigabytes dat direct beschikbaar is op de huidige partitie.

De tweede is de bestaande grootte van de schijf die zeker zal worden vergroot. Het is eenvoudig te bepalen aan de hand van de LVM-tag.

3. De informatie wordt verzameld, we starten de samenvoegprocedure met behulp van de volgende syntaxis:
(parted) resizepart 2

Waarbij "2" het nummer betekent van de hoeveelheid waarop de wijziging van het schijfgebied plaatsvindt:.

Schermafbeelding #2. Wij veranderen de maat.

Het hulpprogramma geeft aan welke waarde moet worden toegevoegd. Vierkante haken geven de huidige partitiegrootte aan. We voeren een nieuwe waarde in - voeg gewoon het vereiste volume toe aan het nummer.

In ons voorbeeld ziet het er zo uit: 64.4 + 20 = 84.4 Gb

Verlaat de gesplitste applicatie met het quit-commando.
(parted) quit

4. Na het sluiten verschijnt een bericht op het scherm waarin u wordt gevraagd de informatie bij te werken:

Schermafbeelding #3. Informatie tekst.

We zenden handmatig informatie uit over de wijzigingen in het besturingssysteem. Binnenkomen:
pvresize /dev/sda2

, waarbij /dev/sda2 het nummer is van het apparaat en de partitie waarop de wijzigingen hebben plaatsgevonden.

5. Wijzig de waarde van het volume met het commando:
lvextend -r -l +100%FREE /dev/mapper/vgroup1-root

Het toevoegen van schijfruimte is gelukt, maar controleer voor de zekerheid het resultaat.

In de terminal typen we
df –h

Het scherm zal zeker informatie weergeven over de aangebrachte wijzigingen.