Structuur van het Linux-bestandssysteem

31 januari 2020

Het documentensysteem in Linux OS, samen met in Windows OS, is een geordende structuur van zowel directory-sites als bestanden (in de vorm van een boom), maar het heeft een aantal primaire verschillen.

Directory-sitestructuur

In Windows OS worden harde schijven gehuurd met Latijnse letters (C:, D:, ...), en ook is elk van de schijven een oorspronkelijke directorysite met een eigen mappenboom. Het koppelen van een nieuwe tool zal er zeker voor zorgen dat er een nieuwe origin directory verschijnt met zijn eigen letter (bijvoorbeeld F:-RRB-. In Linux wordt het bestandssysteem vertegenwoordigd door een enkele origin directory site, aangeduid als een schuine streep (/ Indien nodig, met een aangeboden documentenframework, bestaan ​​schijven niet uit mappen, maar bevat een map schijven.

Externe media koppelen

Linux heeft een mount-procedure: wanneer een verwisselbaar medium of schijf is aangesloten, zullen de apparaatgegevens verschijnen in de / dev (apparaten) directorysite. Om de inhoud van deze gadget te zien, moet deze in een aparte/ mnt-map worden gemount. Bovendien staat het gegevenssysteem u toe om het op een andere plaats te plaatsen, als voorbeeld/verblijfplaats.

Bestandsconcept

Het principe van "documenten" in Linux heeft een iets andere definitie dan in Windows. "Bestand" kan een normaal document worden genoemd dat gegevens bevat en door het programma wordt geïnterpreteerd. Een directory is ook een "data" met weblinks naar verschillende andere directory-sites of informatiedocumenten. Gadgetgegevens beschrijven de voertuigbestuurder waarmee het systeem met fysieke apparaten omgaat. Er worden ook veel andere soorten gegevens aangeboden.

Het principe van het installeren van programma's

Als in Windows-programma's gewoonlijk alle gegevens in één map worden opgeslagen, bijvoorbeeld in "C: Program FilesProgramName", worden programmagegevens in Linux daarna rechtstreeks gesplitst in directory-sites die afhankelijk zijn van het type. Bijvoorbeeld uitvoerbare documenten in/container, bibliotheken in/lib, arrangementgegevens in/ enzovoort, logs en cache in/var.

Register van namen

Eveneens vermeldenswaard is het gevoeligheidsniveau van het Linux-documentensysteem. De documenten Temp.txt en temp.txt zullen zeker worden geïnterpreteerd als verschillende gegevens en kunnen zich in exact dezelfde directorysite bevinden, in tegenstelling tot Windows, dat instantienamen niet vergelijkt. Dezelfde regeling is van toepassing op directory-sites - namen in verschillende situaties geven verschillende directory's aan.

Het doel van elke directorysite wordt beheerd door het "Filesystem Hierarchy Criterion" FHS (Filesystem Hierarchy Standard). Hieronder lichten we de belangrijkste directory-sites toe volgens de FHS-standaard:

• / - hoofdmap. Bevat de volledige hiërarchie van het systeem;
  • /bin - Binaire uitvoerbare bestanden bevinden zich hier. Algemene basiscommando's die apart van andere programma's in het systeem zijn opgeslagen (bijv. pwd, ls, cat, ps);
  • /boot - bestanden die worden gebruikt om het systeem op te starten, bevinden zich hier (initrd-afbeelding, vmlinuz-kernel);
  • / dev - deze map bevat apparaatbestanden (stuurprogramma's). Met deze bestanden kunt u communiceren met apparaten. Als het bijvoorbeeld een harde schijf is, kunt u deze verbinden met het bestandssysteem. U kunt rechtstreeks naar een printerbestand schrijven en een afdruktaak verzenden;
  • /etc - deze map bevat programmaconfiguratiebestanden. Met deze bestanden kunt u systemen, services en systeemdaemon-scripts configureren;
  • /home is een map die lijkt op de map Gebruikers in Windows. Bevat de homedirectory's van gebruikersaccounts (anders dan root). Wanneer een nieuwe gebruiker wordt aangemaakt, wordt hier een directory met dezelfde naam met dezelfde naam aangemaakt en worden de persoonlijke bestanden van deze gebruiker opgeslagen;
  • /lib - bevat systeembibliotheken waarmee programma's en kernelmodules werken;
  • /los+found - bevat bestanden die zijn hersteld na een systeemcrash. Het systeem controleert na een storing en de gevonden bestanden kunnen in deze directory worden bekeken;
  • /media - koppelpunt voor externe media. Als u bijvoorbeeld een schijf in het station plaatst, wordt deze automatisch in de map /media/cdrom gemount;
  • /mnt - tijdelijk koppelpunt. Pluggable bestandssystemen worden meestal voor tijdelijk gebruik aan deze directory gekoppeld;
  • /opt - aanvullende (optionele) toepassingen bevinden zich hier. Dergelijke programma's volgen meestal niet de geaccepteerde hiërarchie en slaan hun bestanden op in één submap (binaries, bibliotheken, configuraties);
  • /proc - bevat bestanden die informatie opslaan over lopende processen en de status van de OS-kernel;
  • /root - een map die bestanden en persoonlijke instellingen van de supergebruiker bevat;
  • /run - bevat applicatiestatusbestanden. Bijvoorbeeld PID-bestanden of UNIX-sockets;
  • /sbin - op dezelfde manier bevat /bin binaire bestanden. Er zijn hulpprogramma's nodig om het systeem als superuser te configureren en te beheren;
  • /srv - bevat bestanden van services die door de server worden geleverd (bijv. FTP of Apache HTTP);
  • /sys - bevat gegevens rechtstreeks over het systeem. Hier kun je informatie vinden over de kernel, stuurprogramma's en apparaten;
  • /tmp - bevat tijdelijke bestanden. Deze bestanden zijn beschikbaar voor alle gebruikers om te lezen en te schrijven. Merk op dat deze map wordt gewist bij het opnieuw opstarten;
  • /usr - bevat gebruikerstoepassingen en hulpprogramma's van het tweede niveau die door gebruikers worden gebruikt, niet door het systeem. De inhoud is alleen-lezen (behalve root). Instructies hebben een secundaire hiërarchie en zijn vergelijkbaar met de root;
  • /var - bevat variabele bestanden. Heeft subdirectories die verantwoordelijk zijn voor individuele variabelen. Logboeken worden bijvoorbeeld opgeslagen in /var/log, cache in /var/cache, taakwachtrijen in /var/spool/ enzovoort.